Időbeosztás az esküvő napján

Egy esküvő rengeteg szervezést igényel, megannyi nehéz kérdés, megoldandó feladat szakad ilyenkor a menyasszonyok nyakába. Tökéletesen áll-e majd a ruha, hogy jutnak el a vendégek egyik helyről a másikra, vajon mindenkinek ízleni fog-e a húsleves? Sokan ennek kivédésére választanak esküvőszervezőt, vagy koordinátort. Ez a cikk nem nekik szól... :)

Ha bevállaltad, hogy te magad szervezed meg az esküvődet, akkor bizony minden segítség jól jöhet az utolsó napokban. Ne félj segítséget kérni a családtól, barátoktól, és a szolgáltatóktól! Álljunk is itt meg egy szóra! Remélhetőleg a korábbi beszélgetések, próbák alkalmával már kialakult a kölcsönös bizalom a szolgáltatókkal (véleményem szerint ez a próbák valódi értelme, de erről majd a későbbiekben írok). Ha mégis bizonytalan lennél, gondolj arra, hogy neked ez az első - és remélhetőleg egyetlen - esküvőd, mi viszont már jó eséllyel több tucat lagzin vettünk részt, rengeteg tapasztalatunk van, jó és rossz egyaránt. Úgyhogy ne félj kérdezni, tanácsot, vagy ajánlást kérni, hisz mindannyiunk közös érdeke az, hogy a nagy napon a dolgok minél nyugodtabban és zökkenő mentesebben haladjanak!

Itt is igaz az általános kijelentés, miszerint nincs két egyforma eset, de mivel valahonnan azért mégiscsak el kell indulni, ezért kiinduló pontnak azt az időpontot szoktuk alapul venni, amikor a menyasszonynak teljes harci díszben el kell hagynia a készülődés helyszínét ahhoz, hogy kényelmesen odaérjen a vendégfogadásra. Ettől a ponttól fogunk visszafelé számolni.

Az utolsó lépés a készülődés során a menyasszonyi ruha felvétele. Erre érdemes legalább fél órát számolni, főleg, ha nehezebb belebújni a ruhába, vagy ha az előkészületeket a fotós is megörökíti. A divatbemutatók világában létezik egy kifejezés, a last looks, amikor a vezető sminkes és fodrász még egy utolsó pillantást vet a modellre, mielőtt az kilép a kifutóra. Én szeretem ezt a hagyományt átmenteni az esküvőkre is, és mindig megvárom, ameddig a menyasszony teljesen elkészül. Ilyenkor még megnyugtató lehet, ha belefér az időbe egy utolsó ecsetvonás, vagy púderezés, és a fátyol is általában ekkor kerül fel, mintegy megkoronázásaként a készülődésnek.

Általában a menyasszony frizurája és sminkje készül el utoljára, hiszen neki kell a legszebbnek, legfrissebbnek lennie. Ez persze sokszor megváltozhat, főleg, ha valami miatt megborul a menetrend. Nagy átlagban a menyasszony sminkjére és hajára 1-1,5 órát számolunk, ez összesen tehát 2-3 óra szépítkezés. Ha profi csapatról van szó, akkor indokolt esetben a fodrász és a sminkes tud egyszerre is dolgozni, ez némileg lerövidítheti az időt. Ha erre nincs szükség, akkor érdemes külön-külön, minél nagyobb nyugiban készülődni, így a menyasszony szusszanhat egy kicsit az utolsó felvonás előtt, mi pedig nagyobb odafigyeléssel, hatékonyabban tudunk dolgozni.

A következő kérdés az, hogy vannak-e plusz fők, akik szeretnének sminket és/vagy frizurát a jeles alkalomra. Az anyukák, lánytesók, koszorúslányok sokszor örülnek ennek a lehetőségnek, így érdemes velük egyeztetni az esküvő előtt. Természetesen bárkivel szívesen foglalkozunk, de a timing szempontjából fontos előre tudni, hogy hányan lesznek, hiszen rájuk is legalább 30-30 percet kell szánni az előkészületek során. Természetesen, ha az idő engedi, akkor lehet párhuzamosan is dolgozni, tehát ameddig a menyasszony haja készül, addig a többiek beülhetnek a sminkbe és fordítva.

Ezek alapján nagyjából ki lehet számolni a kezdés időpontját, de mindig hagyjunk rá legalább fél órát, hiszen bármikor előfordulhat, hogy valaki késik, eltéved, elfelejti, stb, plusz nekünk, szolgáltatóknak se árt, ha tarthatunk egy pisiszünetet, vagy nyugiban megihatunk egy kávét érkezés után. Nem érdemes nagyon kiszámolni az időt, mindig azt szoktam mondani, hogy inkább nézzük egymást csöndben 20 percig, minthogy kapkodni kelljen.

Ez az alap „időszámítás”, de ahogy az elején is mondtam, nincs két egyforma esküvő, mindig az adott körülményekhez kell igazodni. Fontos lehet számba venni minden tényezőt, mint pl. hogyha nagy a csapat, sokan zsizsegnek a menyasszony körül, akkor nehezebb dolgozni, így valószínűleg több időt is fog igénybe venni a készülődés. Vagy ha a fotós/videós is jelen van, akkor érdemes rászámolni kicsit, hiszen ők is keresik a beállításokat, fényeket, stb. Úgy gondolom, hogy ilyenkor - is - rendkívül fontos a kommunikáció, az esküvő előtt, és természetesen a nagy napon is!

Mi, a Bridal Beauty Agencynél segítünk az időbeosztás kialakításában is, illetve számunkra nagyon fontos a menyasszony kényelme. Ezért mi minden esetben helyben dolgozunk, hogy ne kelljen a drága időt utazással tölteni. Illetve ha 4-nél többen szeretnének sminket, frizurát a násznépből, akkor mi is többen megyünk, hogy pörögjenek a dolgok és senkinek ne kelljen hajnalban kelnie emiatt.


Keress minket bizalommal!