Mikor tartsuk meg a próbasminket?

Minden menyasszony és minden esküvő más. Egy dologban azonban általában hasonlítanak, abban hogy bizonytalanok a próbasmink dátumát illetően. Következő cikkünkben ezt a témát fogjuk kicsit körbejárni.
Az egyszerű és semmitmondó válasz az, hogy a próbasminket akkor érdemes megtartani, amikor te szeretnéd. Ne foglalkozz a neten és a magazinokban terjedő táblázatokkal, a legtöbb idejétmúlt és túl általános. Amit érdemes végiggondolni a döntés előtt, az az hogy mi a célod a próbasminkkel. Nézzünk meg néhány lehetséges esetet:

 

  • Tesztelni akarod a kiválasztott sminkes(ek) munkáját, mielőtt aláírod a szerződést:


Vannak menyasszonyok, akik pontosan tudják, mit akarnak, és teljesen megbíznak a kiválasztott szolgáltatóikban. Azonban sokan bizonytalanok, vagy nincs személyes tapasztalatuk, és inkább több szakemberhez is elmennek, több próbán is részt vesznek, mielőtt kiválasztják az igazit. Ez teljesen rendben van, hiszen a sminkes szakmai tudásán kívül az is rendkívül fontos, hogy mennyire vagytok egy hullámhosszon, mennyire tudtok együtt dolgozni. Ez pedig általában csak a személyes találkozó alkalmával derül ki. Ha nálad is ez a helyzet, akkor érdemes minél előbb kiválasztani a szóba jöhető sminkeseket, és felvenni velük a kapcsolatot. Lényegesnek tartom azonban, hogy legyenek már konkrét infóid az esküvőddel kapcsolatban, amikor megkeresed a kiszemelt sminkest. A dátum és a helyszín a legfontosabbak, ha ezeket nem tudod még fixen, akkor könnyen megeshet, hogy felesleges köröket futsz, mert hiába találod meg a tökéletes sminkest, ha ő már foglalt az adott napra…

 

  • Nem vagy benne biztos, hogy milyen sminket szeretnél:


Amikor eljegyeznek, hirtelen úgy érezheted, hogy maga alá temet a sok tennivaló. Foglalkoznod kell a menyasszonyi ruhával, a dekorral, azzal hogy mi legyen a menü, ki ki mellé üljön… Rengeteg döntést kell meghozni rövid idő alatt, és sok menyasszony egyszerűen elbizonytalanodik. A sminknél ugyanez lehet a helyzet. Legyen természetes, mintha nem is lenne rajtad smink? Legyen egyszerű, klasszikus, amiben biztosan Rád ismer a násznép? Legyen drámai, ami egy ilyen különleges alkalomhoz illik? Ha Te is több verzió között vacillálsz, akkor érdemes lehet akár 2-3 hónappal az esküvő előtt belevágni a próbákba. Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy egy próbába nem lehet végtelen számú sminket beépíteni. Véleményem szerint maximum  2-3 sminket lehet egymásra építeni úgy, hogy a színek ne mosódjanak össze, a sok lemosástól ne irritálódjon a bőröd, vagy pirosodjon be a szemed. Ha ezután még mindig bizonytalan vagy, akkor lehet egy második próbát tartani pár nappal később.

 

  • Pontosan tudod, hogy milyen sminket szeretnél:
     

Az előző eset teljes ellenkezője. Te vagy az a menyasszony, aki már évek óta pontosan tudja, hogy hol lesz az esküvő, melyik cukrászda csinálja majd a tortát, és hogy milyen lesz a frizurája és a sminkje. Már egy egész pinterest albumot megtöltöttél az ötleteiddel, az inspirációs képekkel, és úgy érzed, nem érhetnek meglepetések. A hétköznapokon is sminkeled magad, és tudod mi áll jól és mi nem. Bár nagy lehet a kísértés, de ilyenkor se érdemes az utolsó pillanatra hagyni a próbasminket. Viszont véleményem szerint elsietni se kell. Az én tapasztalatom az, hogy ilyen esetekben az ideális időpont a próbasminkre 1-1,5 hónappal az esküvő előtt van. Ez azért fontos, mert egyrészt nyáron a bőrszíned sokat változhat ennyi idő alatt, és ez igencsak befolyásolja az összképet, másrészt pedig mert a bőröd teljesen máshogy viselkedik a különböző évszakokban. Amelyik alapozó tökéletesen beválik a szeles, hűvösebb tavaszi hónapokban, az lehet, hogy a nyári melegben elnehezíti a bőrödet és percek alatt lefolyik az arcodról. A másik tanácsom pedig az, hogy még ha biztos is vagy abban, hogy mit szeretnél, bízz az általad választott szakemberben, hallgasd meg a tanácsait, és nyíltan kommunikálj vele. Lehet, hogy nem fogja tudni 100%-ig ugyanazt a sminket elkészíteni, amit te megszoktál magadon, viszont sok hasznos tippet kaphatsz tőle, és egészen új oldaladat is meg tudja mutatni!

 

  • Van valamilyen bőrproblémád, aminek megoldásához segítségre van szükséged:
     

Előfordulhat, hogy a bőröd nincs top formában, pattanásokkal, sebhelyekkel, vagy rosaceával küzdesz, esetleg allergiás vagy valamilyen összetevőre. Tudnod kell, hogy a sminkes nem mindenható, mi a pillanatnyi bőrállapotból tudunk csak kiindulni, és bizony vannak olyan problémák, amiken a smink önmagában nem segít. Ilyen esetekben először érdemes egy bőrgyógyásszal vagy kozmetikussal konzultálnod, és beütemezned egy hosszabb távú kezelési programot. Ezek akár 3-4 hónapot is igénybe vehetnek, és vannak olyan kezelések, amiket csak az őszi-téli időszakban lehet elvégezni, úgyhogy vágj bele minél előbb! Ha rendeződnek a bőrügyeid, utána már a sminkkel se lesz probléma, elég 1,5-2 hónappal a nagy nap előtt felkeresned a sminkest. Tájékoztasd a kezelésedről, esetleges allergiádról, hogy neki is legyen ideje felkészülni, és esetleg új, személyre szabott termékeket beszereznie számodra!